Van 12 tot en met 15 november 2018 wordt voor de vijfde keer de Week van de Werkstress georganiseerd. Werkstress gaat niet alleen over te hoge werkbelasting, zoals vaak wordt gedacht. Het kan ook ontstaan als je je werkplezier kwijtraakt, je niet prettig voelt op je werk of niet meer (letterlijk) ziet waar je aan bijdraagt. Prachtig dat de week van de werkstress dit jaar helemaal in het teken staat van preventie en werkplezier. Volgens onderzoek van TNO kan door voldoende werkplezier voorkomen worden dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Dat is precies waar ik als trainer en coach ook aan werk in organisaties: medewerkers helpen hun persoonlijke (en team) effectiviteit te vergroten en handvatten geven om in balans te blijven en hun werk met plezier te (blijven) doen. 

Hierbij een paar handvatten vanuit de week van de werkstress:

Ook op www.fondspsychischegezondheid.nl is veel informatie te vinden over hoe stress werkt en wat je kunt doen om ongezonde stress aan te pakken.

Doe er je voordeel mee.

Heb je regelmatig aan het eind van je werkdag dat je hoofd helemaal vol zit en/of je energie helemaal laag is? Kijk dan eens kritisch naar hoe jij je werkdagen doorkomt. Om effectief te kunnen werken en energie over te houden, is het zinvol om per werkdag ontspanningsmomenten in te bouwen. Want “de boog kan niet altijd gespannen staan.” Onderstaande tips helpen je wellicht. Probeer uit wat op jou van toepassing is en hou voor jezelf bij wat het effect is.

  • Vind je het moeilijk om een pauze te nemen, omdat je collega’s doorwerken? Bespreek het of nodig ze eens actief uit voor een bakje koffie.
  • Denk je wel eens: “als ik nu nog even doorwerk, kan ik vanmiddag wat eerder naar huis”? hoe vaak doe je dat ook echt? En hoeveel energie heb je tegen die tijd nog?
  • Gebruik de pauzes niet (volledig) als een soort werkoverleg, maar heb het even over andere zaken. Zoek niet te veel prikkels op (je telefoontje), maar geef je hoofd even rust.
  • Heb je de neiging om een pauze over te slaan, omdat je na je pauze zo’n moeite hebt om weer op te starten? Gebruik de laatste 5 minuten dan om iets actiefs te doen, zoals een rondje lopen.
  • Vind je een koffie/lunchpauze aan een tafel met collega’s eerder vermoeiend dan ontspannend? Probeer dan eens wat anders: maak een wandeling, lees een hoofdstuk van een goed boek, luister naar je lievelingsmuziek, maak een tekening, zoek een rustige ruimte op, wat jij wilt…
  • Drink je koffie/thee eens heel bewust: ruik het aroma, proef de smaak, voel de warme vloeistof in je mond en keel.
  • Heb je werk waarbij het moeilijk is om pauzes te nemen? Zorg dan dat je tussen je afspraken niet ‘nog even snel’ van alles gaat doen, maar gebruik af en toe bewust dat moment om tot jezelf te komen. Bijvoorbeeld door drie keer heel bewust adem te halen, even stil te staan bij je gevoel of een minuut 1 van je zintuigen aan het werk te zetten (wat zie je allemaal?). dat helpt je even in het hier en nu te komen en geeft je hoofd wat rust.  

Ik wens je een ontspannen week toe met veel werkplezier!