Coaching: de basis

Vaste patronen zorgen er – vaak onbewust – voor dat je handelt en functioneert op de manier zoals je gewend bent. Meestal verloopt dat prima, maar soms verandert een (werk)situatie of loop je vast in deze gewoonten. Ondanks je voornemen om het anders op te pakken, lukt het je niet om ze te doorbreken. Je bent de regie kwijt, je twijfelt over de kwaliteit van je werk,  je raakt snel overprikkeld,  je ergert je aan anderen of je hebt geen plezier meer in je werk of leven. Tijd voor coaching.

Als coach help ik je om ineffectieve patronen los te laten. Ik help je rust en ruimte te vinden in jezelf, te (her)ontdekken wat belangrijk voor jou is en reik handvatten aan die je helpen om andere keuzes te maken. Vanuit verbinding, op zoek naar balans. Van overleven naar vol leven.

In de kern gaat het er om dat we niet jouw persoonlijkheid veranderen, integendeel: je krijgt juist allerlei oefeningen die je helpen om meer en meer jezelf te zijn, je minder te laten leiden door angst en meer te leven vanuit vertrouwen en open-zijn. Dat klinkt misschien wat vaag, maar je zult merken dat het juist je blik en ervaring meer helder maakt.

Waar je voor wegloopt, blijft je achtervolgen.

Coaching: flexibel en effectief

Enkele voordelen van coaching t.o.v. een training

 • het kost relatief weinig tijd,
 • het is flexibel in te vullen, zowel qua tijd als qua inhoud,
 • het is volledig voor jou op maat: je bepaalt zelf welke doelen je wilt bereiken en in welk tempo,
 • elk uur is effectief en geeft je voldoende handvatten om een of meerdere weken mee te experimenteren in de praktijk.

De start

In een intakegesprek kijken we of het klikt. Dit is belangrijk, omdat coaching pas optimaal werkt als jij je vrij voelt om helemaal jezelf te zijn. Samen nemen we vervolgens je situatie door: waar ben je tevreden over, wat wil je graag veranderen, wat helpt hier al bij en wat houd je tegen. Hierbij onderzoek ik met je mee: wat is er bij jou uit balans? Tegelijk ervaar jij of mijn werkwijze bij jou past.

Afhankelijk van jouw coachvraag, kies je voor:

 • een doelgericht coachingstraject waarbij we van tevoren afspraken maken over de doelen waar we aan werken en het aantal sessies.
 • Een meer natuurlijk traject, van minimaal 3 sessies waarbij we per keer aan de slag gaan met wat er dan leeft en we samen merken waar we uitkomen. Je kunt daarna losse sessies afspreken op de momenten dat je ergens mee zit.

Als je vertrouwen hebt in het coachtraject en gemotiveerd om aan de doelen/jouw thema’s te werken, maak ik een plan van aanpak/offerte (in geval van 1.). Na jouw akkoord, gaan we aan de slag.

Afhankelijk van je eigen voorkeur en je coachvraag bespreken we samen waar en hoe we het coachtraject inrichten: in de natuur, binnen, online/telefonisch/e-mail, of een combinatie.

Soms geeft een intakegesprek al voldoende inzicht en handvatten; dan is het ook prima dat je besluit (nog) geen coachtraject in te gaan.


Opbouw van de sessies

We beginnen de sessie meestal met een ontspannings- of meditatie-oefening, zodat je helemaal met je aandacht in het hier en nu komt.

Daarna blikken we terug op je ervaringen van de afgelopen tijd. Je kunt bijvoorbeeld je successen delen en de dingen die moeilijk waren.

Vervolgens bepalen we het thema van deze sessie en gaan aan de slag. De werkwijze hierbij hangt af van het thema. Dit kan van heel praktisch (denk aan het maken van een weekschema, opbouwen van conditie, ademhalingsoefening) tot heel diepgaand zijn (denk aan het onderzoeken of loslaten van bepaalde patronen).

Tot slot nemen we kort door wat de sessie je heeft opgeleverd en wat je van plan bent ermee te gaan doen. Dit is vaak een concrete actie.


Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
Geef mij de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen,
Geef mij de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

Coaching via je werkgever

Als de coaching vanuit je werkgever aangeboden wordt, schrijf ik vervolgens een voorstel dat na jouw goedkeuring naar de werkgever gaat. Na akkoord van de werkgever gaan we aan de slag. Soms is het prettig om in een driegesprek de verwachtingen te bespreken. Je werkgever ontvangt geen inhoudelijke terugkoppeling over de coaching. Wel ontvangt de werkgever aan het einde van de coaching – na jouw goedkeuring – een terugkoppeling van het eindresultaat.

Wat is het resultaat?

In het coachtraject werken we samen naar een diepgaand en blijvend resultaat op basis van jouw persoonlijke doelen. Je hebt voldoende handvatten en vertrouwen om na de coaching zelf actief aan de slag te blijven:

 • Je kunt je beter ontspannen, voelt meer rust in jezelf,
 • Je hebt meer energie en plezier in je werk en leven,
 • Je voelt je zelfverzekerder en komt voor jezelf op,
 • Je kunt je beter concentreren,
 • Je hebt weer regie en maakt bewust keuzes op basis van jouw prioriteiten,
 • Je kent jezelf beter en maakt optimaal gebruik van je kwaliteiten.

U bent hier: Home » Coaching: de basis